Zázraky přírody – Velká migrace

Příroda mnohdy ukazuje až neuvěřitelnou fantazii a neskutečnou energii. Mnohé ze zázraků přírody opravdu berou dech a mohou být důvodem celé cesty do dané země. Jedná se o drobné, malé, každodenní zázraky života, ale i velké události přírodního světa. Jedním z takovýchto „velkých“ zázraků je africká Velká migrace. Každoročně se statisíce zvířat – především pakoňů, zeber, gazel, ale i predátorů, pro které tato událost představuje bohatě prostřený stůl, vydávají na tah mezi Keňou a Tanzánií. Stáda zvěře vyrážejí z míst, kde porodila svá mláďata do míst s bohatší pastvou. Cestou na ně čeká množství nástrah – vedle predátorů i zrádný terén a vlastně i prosté vyčerpání z dlouhé cesty. Přesto se každoročně tento zázrak přírody opakuje a uzavírá tak koloběh přírody, který na zdejších pláních probíhá od nepaměti.

 

Začátek migrace probíhá přibližně mezi lednem a březnem, kdy se na travnatých pláních tanzanského Serengeti rodí mláďata pakoňů. V této době je pastvy ještě relativně dostatek, ale přece jen…stáda zvěře o kterých se bavíme jsou jednoduše gigantická – běžně se jedná o čtvrt miliónu zeber, přes půldruhého miliónu pakoňů a téměř půlmilión gazel. A to počítáme pouze dospělé kusy! Se začátkem období rození mláďat se toto obrovské stádo během pár týdnů rozšíří až o dalších pět set tisíc mláďat pakoní a odpovídající počet mladých od dalších druhů zvěře. Až do května se ale stále jedná o období hojnosti, s koncem „velkých dešťů“ – přibližně v květnu, však začíná pastvy rychle ubývat. Zvěř se stává neklidnou…a krátce poté, obvykle v červnu, se celé obrovské zvířecí společenství dává do pohybu, stejně jako jejich předci. Nejdříve se jedná o malé potůčky zvířat, které se ale postupně slévají v obrovskou a nezadržitelnou řeku zvěře. Proud zvířat na své pouti do Keni překonává pláně, kopce, ale i nebezpečné brody s číhajícími krokodýly a strmými břehy. A po celou cestu táhnoucí býložravce sledují nedočkavé oči dravců a šelem, pro které jsou unavení poutníci snadnou kořistí. Navzdory snaze rodičů se velké množství narozených mláďat stává obětí šelem. Kdo zůstane pozadu, zahyne. Což ale neznamená, že by býložravci byli vůči šelmám úplně bezbranní…přinejmenším množství mluví v jejich prospěch. Migrující zvěř postupně dosáhne travnatých plání Masai Mara v Keni, kam dorazí mezi červencem a srpnem a stráví zde zbytek období sucha. S příchodem „malých dešťů“ mezi listopadem a prosincem se zvěř hnaná instinkty opět vydává na cestu zpět do Serengeti a celý cyklus se opět opakuje. Na cestě dlouhé asi 800 km každoročně padne za oběť dravcům, žízni a naprostému vyčerpání až 250.000 kusů pakoňů.

 

S velkou migrací se můžete setkat na zájezdech do Keni a Tanzánie, ale pouze v uvedených měsících, nejlepší je léto. Ceny za safari v době této unikátní přírodní události stoupají, ale tento zázrak přírody rozhodně stojí za to. Pro milovníky zvířat se jedná o zcela unikátní zážitek, se kterým se není možné setkat nikde jinde na světě.

 

Luboš (VIVA Travel)

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×