Perly muslimského světa

Islám a muslimský svět jako celek je současnosti mnohdy vnímán jako hrozba a návštěvu muslimských zemí si mnozí cestovatelé odpustí už „tak nějak z principu“. Z obavy o bezpečnost, kvůli nesouhlasu s místní politikou, nebo bojkotem zdejších kultur, islámem ovlivněných. To je ale obrovská škoda – muslimský zahrnuje celou řadu úžasných zemí rozprostírajících se od Maroka po Filipíny. A přestože je nutné dbát místních specifik a kulturních zvyklostí, mnohé z těchto zemí patří mezi opravdové cestovatelské perly. Nádhernou přírodou, zajímavou historií a fascinujícími památkami, úžasným jídlem a často i legendární pohostinností místních obyvatel. A jen málo muslimských zemí je nábožensky a kulturně tak striktních, jako je například Saúdská Arábie a představují velmi příjemné místo k návštěvě…zmiňme alespoň ty nejzajímavější z nich.

 

Pokud bychom se zaměřili na jednotlivé země, pak platí víceméně následující:

 

Maroko

Západní výspa muslimského světa. Země s nádhernou přírodou, fascinující kulturou, místo kde se mísí arabské a berberské vlivy. Nesmírně pestrá země, které opravdu stojí za návštěvu – ať už cestovatele zajímají starobylá města s „medínami“ plnými křivolakých uliček, krásné hory (Atlas a Ríf), pouště, nebo oddych u moře, Maroko vyhoví každému vkusu. Ačkoliv návštěva Maroka dokáže být náročná – cestovatele může vedle záplavy barev, exotických chutí a vůní překvapit i zápal místních něco prodat, rozhodně na návštěvu Maroka nezapomene.

 

Egypt

Přestože tuto zemi má mnoho cestovatelů spjatou především s „válením u moře v Hurgádě“, Egypt patří mezi jedny z nejzajímavějších zemí muslimského světa. Dlouhá a bohatá historie zde zanechala řadu opravdu skvostných památek – ať už se jedná o majestátní nádheru pyramid, muslimské památky Káhiry, nebo o památky v Luxoru, všechny zanechají obrovský dojem. Vedle památek je zde i celá řada dalších míst k navštívení – známé jsou plavby po Nilu, zajímavé pouště, hory Sinaje…a v neposlední řadě opravdu možnost koupání v Rudém moři s opravdu úžasným podmořským životem.

 

Turecko

Navzdory postupnému zhoršování vztahů Turecka se Západem v poslední době i nadále zůstává tato země jedním z nejzajímavějších míst k návštěvě vůbec. Turecko bylo vždy rozkročené mezi východem a západem…a často si bralo to nejlepší z obou světů. Výsledkem je ryze turecká identita, zároveň moderní a tradiční. A také nádherné památky – krásou oslňující Istanbul, tradiční Konya, skalní obydlí Kapadokie nebo již hodně orientální města tureckého východu. A samozřejmě příroda – středomořské pobřeží, pohádkově působící Pamukkale a další místa. A jako pověstná třešnička na dortu pak skvostná turecká kuchyně – nejen jedna z nejzdravějších, ale také i jedna z nejchutnějších kuchyní světa.

 

Jordánsko

Soused Izraele si v zajímavosti a bohatosti historie s židovským státem v ničem nezadá. Na rozdíl od poněkud těžké atmosféry v Izraeli, způsobené velmi složitou historií a celou spletí vzájemných vztahů mezi jednotlivými etniky, je Jordánsko velmi pohodové a přátelské od prvního okamžiku. Za návštěvu stojí hlavní město Ammán, pouštní hrady (například Karak), nebo Mrtvé moře, tentokrát z jordánské strany. Pravými perlami Jordánska jsou pak historické město Petra, a především poušť v oblastí Wádí Rum. Příjemnou destinací pro odpočinek po poznávací části cesty může být Aqaba.

 

Spojené arabské emiráty

Relativně nedávno ještě nepříliš zajímavý ropný stát, který ale naplno využil svého potenciálu a obrovskými investicemi do turismu a infrastruktury se proměnil ve vyhledávanou destinaci. Přestože zdejší důraz na vše „nej“, na okázalý luxus, a přitom také tlak na tradiční muslimské hodnoty nemusí být každému po chuti, nepochybný bouřlivý rozvoj, perfektní služby a mnohé velmi zajímavé stavby činí ze SAE místo zajímavé pro návštěvu. Vedle okázalé Dubaje stojí za zmínku tradičnější Abú Dhabí či Šardža, zajímavé hory a pouště a také zdejší pláže. Spojené arabské emiráty jsou příjemnou zastávkou i na krátkou dobu, při přestupu během letů někam dál. Vzhledem k postavení zdejší letecké společnosti Emirates je šance letět přes Dubaj opravdu vysoká.

 

Omán

Zatímco sousední Spojené arabské emiráty představují luxusní výkladní skříň muslimského světa se vším přepychem, Omán je mnohem tradičnější zemí a rozhodně neméně zajímavou alternativou. Jedná se o zemi ještě hodně autentickou a relativně málo navštěvovanou. Mezi místa, která stojí za návštěvu stojí hlavní město Maskat s četnými trhy, překrásné hory a pouště a také zdejší moře. Za zmínku stojí také Salála, zelená oáza na jihozápadě země.

Írán

Navzdory velmi špatné pověsti vzhledem k mnohdy nepřátelským vztahům Íránu s USA, Izraelem a mnohdy i okolními arabskými státy je Írán fantastickou destinací k návštěvě. Někdejší Persie se může pyšnit stovkami let historie, nádhernými památkami, zajímavými pouštěmi, a především svými hrdými obyvateli, jejichž pohostinnost je opravdu legendární. Írán zůstává vzhledem ke své uzavřenosti velmi autentickou destinací k návštěvě.

 

Uzbekistán

Tvoří přirozené centrum a kulturní srdce regionu střední Asie. Navíc v zásadě nabízí od všeho něco – prastará (a nádherná) města jako jsou Samarkand, Buchara a Chiva, pouštní krajiny, neutěšený pohled na někdejší Aralské moře, hory na jihu země, nebo příjemný – ač silně sovětsky působící – hlavní město Taškent. Přidejme také na váhu slušnou logistiku a opravdu pohostinné Uzbeky a máme mix lákadel země, přímo vybízející k návštěvě.

 

Malajsie

Nesmírně zajímavá země na pomezí pevninské a ostrovní jihovýchodní Asie a také jediná země regionu, která je „rozkročená“ na obou polovinách. Zatímco hlavní a nejlidnatější část leží na Malajském poloostrově, malajsijské Borneo je částí ostrovní. Přestože Malajsie nemá takový zvuk, jako sousední Thajsko nebo Singapur, rozhodně má návštěvníkovi co nabídnout. Vedle unikátního mixu kultur – malajské, čínské, indické a kultur původních etnik – jsou zde nádherná historická i moderní města, krásná příroda, vynikající jídlo opravdu pěkné pláže. To vše navíc v prostředí, kde každý mluví anglicky a infrastruktura je navzdory relativně nízkým cenám na úrovni Evropy. Mezi hlavní cíle budou patřit metropole Kuala Lumpur, historická města Melaka a Penang, nebo velmi tradiční Kota Bharu. Mezi nejlepší parky patří NP Taman Negara či park Royal Belum. Je dobře nevynechat ani malebnou čajovou oblast v Cameron Highlands. Nejlepší pláže nabízejí ostrovy Langkawi, Perhentiany, nebo třeba malý ostrůvek Pangkor. Borneo je pak další částí Malajsie a stojí za samostatnou návštěvu – vedle národních parků a přírodních lokalit světové úrovně jsou zde ještě příjemné město Kučing, možnost pobytu u domorodých kmenů, nebo nádherné ostrovy v jihočínském moři.

 

Indonésie

Největší souostroví světa, země kopírující rovník přes tři časová pásma, nelidnatější muslimská země světa…to vše a mnohem víc nabízí Indonésie. Navzdory konzervativnějšímu směřování v posledních letech si Indonésie udržuje ducha velmi přátelské a tolerantní země s řadou turistických cílů. Kulturní a vytříbená Jáva, proslavený ostrov Bali, pohřební tradice Toradžů na Sulawesi, unikátní mix přírody a kultury na Sumatře, nebo třeba komodští draci na stejnojmenném ostrově. A pak ještě celý východ země – velmi tradiční a relativně málo navštěvovaný, s řadou zajímavých etnik a tradic, například ostrovy Papua, Flores, nebo třeba Sumba.

 

…a další místa

…muslimské země jsou překvapivě například i Maledivy – ač ostrovní rád, kultura místních je poměrně konzervativně muslimská. A možná ještě větší překvapení je pak i Indie – ačkoliv zde muslimové tvoří přibližně 10% obyvatelstva, v celkových počtech obyvatel se jedná o obrovská čísla. A mnoho nádherných památek severu Indie má původ právě v muslimské kultuře, která především za Mughalů dosáhla svého vrcholu a vytvořila nezapomenutelná díla.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×