Novinky pro cestovatele na Nový Zéland

Milí cestovatelé, nastražte uši. Chystáte se na Nový Zéland? Přečtěte si náš článek, který upozorňuje na nadcházející změny. S Viva Travel – specialistou na Austrálii a Zéland – se neztratíte a hlavně se nezaseknete nešťastní na letišti bez správných opatření!

 

Dne 25. února 2019 vláda potvrdila podrobnosti o úřadu ETA (Electronic Travel Authority), jedná se o nové bezpečnostní opatření, které má urychlit proces na hranicích.

 

Cílem tohoto nařízení ETA je:

  • zvýšení bezpečnosti a snížení rizika přistěhovalectví
  • řešení rizik pašování
  • zlepšit zážitek cestujících
  • podporovat mezinárodní vztahy a dohody Nového Zélandu
  • přizpůsobit se měnícím se potřebám a požadavkům vlády, zúčastněných stran a cestujících v čase.

 

Od července 2019 budou cestující moci požádat o ETA a od 1. října 2019 se stanou povinnými.

 

Kdo potřebuje ETA

Od 1. října 2019 budou muset všichni cestující v letecké dopravě ze 60 zemí bez vízové povinnosti a všichni cestující na výletních lodích držet ETA před cestou na Nový Zéland. ETA bude trvat až 2 roky a náklady na NZD $ 9,00 pro mobilní aplikace a NZD $ 12,00 pro požadavky webového prohlížeče.

 

Občané Nového Zélandu (za předpokladu, že cestují na svých novozélandských pasech) a držitelé platných víz z Nového Zélandu (víza s trvalým pobytem i dočasná víza) budou moci nadále vstupovat na Nový Zéland bez ETA.

 

Cestující ze země bezvízového styku nebo země bezvízového tranzitu, kteří tranzitují přes Nový Zéland, jsou rovněž povinni držet ETA od 1. října 2019, i když Nový Zéland není jejich konečným cílem.

 

Výjimky

Australští občané tato víza nepotřebují, avšak australští stálí obyvatelé musí být držiteli ETA, ale nebudou muset platit za Mezinárodní návštěvnickou ochranu a cestovní ruch (IVL).

 

Další výjimky zahrnují:

  • posádky na zahraniční lodi přepravující náklad hostů
  • lidé cestující podle Smlouvy o Antarktidě
  • příslušníků posádky.

 

Mezinárodní ochrana návštěvníků a cestovní ruch (International Visitor Conservation and Tourism Levy)

  • IVL bude představena stejně jako ETA a bude stát NZD $ 35.00. Po zaplacení bude IVL platit tak dlouho, dokud bude ETA platná.

 

Nezapomeňte si tedy do kalendáře poznamenat 1. června a vyřídit si ETU s dostatečným předstihem, abyste se mohli vyhnout nepříjemnostem.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×