Krásy černého kontinentu – země jižní Afriky

Afrika je kontinent, který se může pyšnit obrovskou pestrostí jak přírodní, tak i kulturní a její dokonalé poznání by mohlo trvat celý život. Tolik většina cestovatelů určitě nemá, a proto musí pečlivě volit, kam se vydat a co vidět. Co se týká regionu jižní Afriky, pak za hlavní destinace lze označit Jihoafrickou republiku, Namibii, Botswanu, Zimbabwe a Zambii. V zásadě se dá říci, že čím více se daná země nalézá na jihu, tím rozmanitější je zdejší příroda. Tento trend dosahuje vrcholu v Jihoafrické republice, která se může pyšnit opravdu velice pestrou a různorodou krajinou. Pokud bychom se vrátili k jednotlivým zemím, pak platí víceméně následující:

 

Jihoafrická republika

Jihoafrická republika je opravdu nesmírně pestrá země, kde je možné během jediné návštěvy vidět „pravou Afriku“ v národních parcích východu – například v legendárním Krugerově národním parku, ale třeba i v NP iSimgaliso nebo NP Hluhluwe-iMfolozi a pak vyrazit do zcela odlišného Kapska. Zde je možné navštívit Kapské město s nádhernou polohou pod Stolovou horou, vychutnat si skvělá místní vína v historických městech jako je Stellenbosch, nebo Franschoek a Paarl. Za dramatickou krajinou a výbornými treky je možné vyrazit do Dračích hor (Drakensberg), nebo přírodní rezervace de Hoop, případně i přímo v okolí Kapského města. Nachází se zde i nejjižnější bod Afriky, Střelkový mys (Cape Agulhas) nebo legendární Mys dobré naděje. Přestože má JAR velmi dlouhé pobřeží, nejedná se o „klasickou“ plážovou destinaci…což ale neznamená, že se zde nedá koupat – například pláže u Durbanu jsou velmi příjemné. Infrastruktura Jihoafrické republiky je na vynikající úrovni, ceny jsou srovnatelné s Evropou. Naprostá většina návštěv je bezproblémových, přesto je třeba zmínit vysokou míru kriminality, spjaté především s chudými předměstími.

Namibie

Krásná a relativně málo navštěvovaná země. Nemá tak pestrou přírodu, jako sousední JAR, což ale rozhodně neznamená, že nemá co nabídnout. Za zmínku stojí zejména věhlasné duny u Sossusvlei (nejvyšší na světě), největší kaňon v Africe Fish River Canyon, opuštěná pouštní města, nebo NP Etosha. Zajímavé je i divoké namibijské pobřeží, zejména oblast u Walvis Bay.

Botswana

Botswana – země, jejíž jméno je téměř synonymem pro safari, národní parky a množství exotických zvířat. Navzdory relativně nízkým příjmům místních se jedná o drahou africkou destinaci – země se dlouhodobě snaží cílit spíše na vysokopříjmové skupiny a profilovat se jako prémiová destinace. Jednak z čistě praktických ekonomických důvodů, jednak ve snaze zachovat si své unikátní přírodní bohatství. Mezi nejznámější místa k návštěvě patří – opravdový ráj zvířat v NP Chobe, unikátní delta řeky Okavango, pouštní oblasti NP Kgalagadi, nebo skalní kresby v Tsodilo Hills.

Zimbabwe

Zimbabwe patří mezi nejchudší země světa. Co jí ale chybí v dobrém řízení a rozumně nastavené ekonomice, jistě netratí v přírodních krásách. Stejně jako sousední Zambie se může pochlubit pohledem na Viktoriiny vodopády, za úžasným safari pak vyrazit do NP Hwange. Pokud vzhledem k místní chudobě a kolabující ekonomice očekáváte také nízké ceny, budete zklamáni – ačkoliv se jedná o jeden z nejchudších států naší zeměkoule, v mnoha ohledech se také jedná o velice drahou destinaci. To platí zejména pro turismus a ceny za služby spojené s cestováním návštěvníkům mnohdy vyrazí dech.

Zambie

Zambie má jistě taktéž co nabídnout, i když místní národní parky nejsou tak vyhlášené. Co je ale jednoznačným lákadlem, jsou to majestátní Viktoriiny vodopády – někdy považované za jeden ze sedmi přírodních divů světa.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×