Krásy černého kontinentu – východní Afrika

Afrika je kontinent, který se může pyšnit obrovskou pestrostí jak přírodní, tak i kulturní a její dokonalé poznání by mohlo trvat celý život. Tolik většina cestovatelů určitě nemá, a proto musí pečlivě volit, kam se vydat a co vidět. Mezi hlavní destinace východní Afriky patří bezesporu Keňa, Tanzánie (a Zanzibar) a také Uganda a Rwanda. Mezi relativně časté cíle návštěvníků pak patří i Etiopie a do určité míry i Mosambik, který je spíše již součástí Afriky jižní. S výjimkou Mosambiku je tohle pravá „černá Afrika“ – země s unikátními národními parky…a vysokými cenami. Pokud bychom se vrátili detailněji k jednotlivým zemím, pak platí víceméně následující:

Keňa

Tato krásná země si udržuje postavení turistické velmoci a otvírá svou náruč návštěvníkům po celé dekády. Jedná se o zemi velmi vhodnou pro první kontakt s Afrikou – služby jsou na dobré úrovni, infrastruktura odpovídající, ceny relativně přijatelné, místní opravdu přátelští a kulturní šok menší, než tomu může být na jiných místech kontinentu. Keňa se může pyšnit úžasnými národními parky, jako je Masai Mara, Amboseli, nebo Tsavo. Tady všude je možnost pozorování množství exotické zvěře – lvů, zeber, nosorožců, nebo slonů. Po poznávací části je možné zrelaxovat u Indického oceánu, obvykle v blízkosti města Mombasa.

Tanzánie

Je svým charakterem podobná sousední Keni, parky jsou zde ale do jisté míry lepší…a určitě dražší. Mezi nejznámější z nich patří národní parky Serengeti a Ngorongoro, „zvířecí destinace“ par excellence. Pozorování zvířat je prakticky zaručeno a krajina je opravdu nádherná. Pro aktivní turisty je zde možný i výstup na Kilimandžáro, naopak pro milovníky krásných pláží přívětivý Zanzibar s fantastickými plážemi. Za to vše si místní nechávají slušně zaplatit – ceny safari jsou oproti Keni přibližně dvojnásobné. Zanzibar v zásadě přináší velmi dobrou hodnotu, přestože ceny jsou vyšší, než je v Tanzánii běžné. Nečekejte ale typickou plážovou destinaci – hned za branami hotelů a rezortů opět začíná chudá Afrika.

Uganda a Rwanda

Uganda a Rwanda jsou země, kam se jezdí především na safari. Nemají přístup k moři, ale mohou se pyšnit národními parky, kde je jako na jednom z mála míst světa vidět horské gorily. Zejména Rwanda si je tohoto faktu vědoma a ceny permitů dosahují závratných výšek. Mimo unikátního pohledu na gorily má ale tato země i mnoho dalších míst, která stojí za vidění – NP Nyungwe s možností setkání se šimpanzi, národní park Akagera kde je možno pozorovat „Velkou pětku“, nebo místa spjatá s historií místní genocidy. Podobně je tomu v Ugandě – i zde je možnost pozorovat vzácné gorily (v NP Bwindi, za mnohem přívětivější, byť pořád velmi vysoké ceny, než ve Rwandě), ale vidět i řadu dalších zvířat – například slony v NP Kidepo. Je také možné navštívit i řadu historických míst. Mimo to je zde i Viktoriino jezero, druhá největší sladkovodní plocha na zemi, nebo vulkanická kaldera s největší základnou na světě v NP Mount Elgon. Obě země mají opravdu hodně co nabídnout.

Etiopie

Etiopie je tak trochu jiná Afrika – i zde je množství zajímavých národních parků, ale je také častým cílem výprav za historií. Jedná se o především křesťanské památky, protože etiopská církev patří mezi nejstarší církve světa. Například kláštery ve městě Lalibela skýtají neuvěřitelný pohled. Z přírodních lokalit za zmínku stojí především malebné Simienské hory, vodopády na Modrém Nilu a Danakilská proláklina – jedno z nejteplejších míst naší planety, a další místa. Etiopie nabízí poměrně velmi autentické zážitky a rozhodně zanechá dojem. Legendární je i etiopská káva.

Zambie

Země geograficky patřící již spíše do regionu jižní Afriky. Zambie má jistě taktéž co nabídnout, i když místní národní parky nejsou tak vyhlášené. Co je ale jednoznačným lákadlem, jsou to majestátní Viktoriiny vodopády – někdy považované ze jeden ze sedmi přírodních divů světa.

Mosambik

Mosambik – to jsou pro většinu návštěvníků především pláže, které jsou zde překrásné. Země také bude blízká cestovatelům s kladným vztahem k portugalské kultuře.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×