Krásy Afriky – ostrovy v Indickém oceánu

Afrika je kontinent, který se může pyšnit obrovskou pestrostí jak přírodní, tak i kulturní a její dokonalé poznání by mohlo trvat celý život. Tolik většina cestovatelů určitě nemá, a proto musí pečlivě volit, kam se vydat a co vidět. Samostatnou kapitolu poznávání Afriky tvoří ostrovy v Indickém oceánu. U většiny se jedná o vyloženě plážové a odpočinkové destinace, i zde ale existují výjimky. Z jednotlivých ostrovních destinací je možné zmínit (mimo jiné) následující:

Zanzibar

Součást Tanzánie (a tedy spíše regionu východní Afriky) a ostrov s úžasnými plážemi. Vedle fantastických pláží z bílého korálového písku a modravých vod Indického oceánu je zde možnost i několika příjemných výletů – za kořením, do Stone Townu (UNESCO) a dalších. Případně samozřejmě prodloužení cesty na pevninu za krásnými safari, nebo naopak odpočinek zde po poznávací části cesty. Při výběru vhodného hotelu (a především pláže) je dobré se zaměřit na severní část ostrova, kde není zásadní problém s přílivem a odlivem. Naopak v ostatních částech Zanzibaru je třeba počítat s tím, že pohádkově modré vody oceánu si návštěvník mnohdy užije pouze za přílivu a za odlivu se pláž mění v brouzdaliště.

Mauricius

Sen mnoha cestovatelů…a překvapivě nemusí být nutně příliš drahý. Především odpočinková destinace a častý cíl párů, pro které je svatba na tomto ostrově ideálním místem. Vedle krásných pláží se zde dá podniknout několik zajímavých výletů, ochutnat místní vyhlášený rum, nebo si prohlédnout muzeum nejznámější světové poštovní známky…v provedení modrém i červeném. Jméno známky není těžké uhodnout.

Réunion

Navzdory nepříliš velké vzdálenosti od ostrova Mauricius, přibližně 230 km, má Réunion úplně jiný charakter a také láká odlišnou klientelu (někteří návštěvníci kombinují oba ostrovy). Ta cílí především na treky a další sportovní aktivity ve zdejší krásné hornaté vulkanické krajině, v mnohém připomínající Havaj. Neznamená to, že by Réunion neměl krásné pláže…jen prostě ty mauricijské jsou prostě známější. Vzhledem k tomu, že Réunion je francouzským departementem, a tedy prakticky přímo součástí Francie (a Evropské unie), ceny tomu odpovídají. Platí se přímo eury.

Madagaskar

Madagaskar je oproti ostatním africkým ostrovům, snad s výjimkou Réunionu, naprosto odlišný. Neznamená to, že by zde nebyly krásné pláže, ale na Madagaskar se prostě (jen) za koupáním nejezdí. Ostrov, někdy označovaný také jako „Sedmý kontinent“ je světem sám pro sebe. Díky své izolaci se zde zachovala unikátní flóra a především fauna, se kterou se nikde jinde na světě nesetkáte – především celá řada druhů lemurů. Stejně tak se jedná o relativně málo navštěvované místo, a proto zde převládá pocit vysoké autenticity – přírodně, i kulturně. Místní obyvatelé, Malgašové, na ostrov překvapivě doputovali ne z nedaleké Afriky, ale až ze vzdálené Asie.

Seychely

Pokud existuje opravdu vyhlášená plážová destinace, pak je to rozhodně Seychelské souostroví. Pohledy na zdejší křišťálové moře pro mnohé odrážejí představu ráje…a plní stránky katalogů cestovních kanceláří. Seychely ale rozhodně nejsou místem masového turismu a za návštěvu tohoto ráje je třeba si poměrně dost připlatit. To neznamená, že není možné i ušetřit a bydlet někde v zapadlejších hotýlcích v hlavním městě Victorii – mimochodem v nejmenším hlavním městě světa. K návštěvě Seychel ale opravdu tak nějak patří pobyt v nádherném plážovém rezortu přímo u moře…a ty rozhodně něco stojí. Vedle zdejších fantastických pláží je zde i několik zajímavých národních parků, hlavní náplní návštěvy Seychel ale bude pravděpodobně pouze relax v tomto ostrovním ráji.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×