Kanárské ostrovy – blízká exotika

Kanárské ostrovy mám osobně velmi rád pro několik základních faktů. Je zde celoročně teplo a na koupání, můžete si vybrat z několika různých ostrovů, jsou zde pěkné pláže i moře, ale navíc je co vidět i v rámci každého ostrova, není zde draho a je to jen 5 hodin letu.

 

Mé návštěvy v drtivé většině vedou na ostrov Gran Canaria nebo Tenerife. Společné pro oba je velmi chutná gastronomie. Mám rád španělskou kuchyni, najdete v ní hodně čerstvých surovin a hlavně čerstvé ryby a plody moře, které chutnají neskutečně. Ale ať už kupujete jakékoliv jídlo na Kanárech, můžete počítat s cenami podobnými jako v Česku, což je příjemné.

 

Co se týká teploty je to mezi ostrovy podobné. Ale nenechte se zmýlit, je velký rozdíl mezi klimatem jednotlivých ostrovů i oblastí! Některé ostrovy jsou velmi větrné a dojem z teploty vítr rychle změní. I v rámci jednoho ostrova je to rozdíl, tak například oblast Maspalomas na Gran Canarii nabízí spoustu hotelů a nádherné písečné duny, ale velmi často zde opravdu fučí tak, že na pláži animoc nechcete být. Zato o 40 km dále jsou resorty, které jsou ideálně umístěné, vítr minimální, malé vlny či žádné. Taková místa najdete na Gran Canarii, např. směrem na Patalavacu nebo Puerto Mogan. V tomto směru je oblíbené i Tenerife se svou plážovou oblastí Playa America, kde je vyhlášená promenáda kolem moře s množstvím restaurací, barů a kaváren. Je zde hodně hotelů, takže to tady docela žije, ale stále v rozumné míře. Ale zpět k těm teplotám, v zimě zde předpovědi počasí ukazují obvykle kolem 23 stupňů. Někomu to přijde málo, ale počítejte s tím, že místní sluníčko je silné a na slunci je běžně přes 30 stupňů a horko. Jde hlavně o to, zda máte slunečné dny či nikoliv, pokud ano a ty zde převládají, tak se můžete těšit na krásnou dovolenou. Samozřejmě je potřeba počítat s tím že koupání v moři je v zimních měsících chladnější. Koupat se bez problémů dá, ale voda se pohybuje kolem 20 stupňů nebo lehce nad.  Ale váš organismus to ve výsledku ocení.

 

Gran Canaria je skvělá pro výlety na kolech, mají zde zavedené opravdu kvalitní půjčovny kol, jezdí sem trénovat cyklisti, jsou zde nádherné okruhy s výhledem na moře, cesty mezi palmami, na vrcholky kopců s výhledy, pojedete kolem pomerančovníků, prostě nádhera. A hlavně ideální klima. Gran Canaria nabízí i krásné cíle pro výlety, ať už je to malebné přístavní městečko Puerto Mogan nebo zapadlé vesničky v horách anebo vyhlášené písečné duny v Maspalomas. Za návštěvu stojí i hlavní město Las Palmas, které nabízí kostelíky, chrámy a starobylé uličky. Ostrov není příliš velký a tak autem lehce vyjdete kam potřebujete. Pronájem auta zde není drahý, ostatně jako na celých Kanárských ostrovech. Pozor si jen dejte na správnou půjčovnu a pojištění!

 

Tenerife je rozlohou podobné jako Gran Canaria, jsou to 2 největší ostrovy, ale je jiné. Sever ostrova mi připomíná Havaj, bujná vegetace, strmé kopce či hory, prostě působivá divočina v podobě národního parku Anaga. Na ostrově najdete také nejvyšší horu Španělska Pico del Teide (3718 m), což je zároveň i činná sopka, která je většinou pokrytá sněhem. Zde můžete vyrazit na výlet lanovkou a užít si krásné výhledy nebo trek po turistických trasách. Kontrast mezi kopci, sopkami a blízkými plážemi je opravdu úchvatný, stejně jako měnící se příroda. I zde najdete krásné pláže, jih ostrova jich nabízí opravdu dlouhý pás. Určitě se oplatí mít auto pro možné výlety.

 

Létá se obvykle z Prahy, Vídně nebo nízkonákladově i z Polska. 5 hodin letu se dá určitě vydržet a lehce tak utečete ze sychravého počasí doma a během chvilky se ocitnete v krásném a slunném prostředí, stojí to za to!

Důležité je tedy vybrat vhodnou lokalitu a ubytování, výběr je obrovský a tak nemusí být lehké se zorientovat, zvláště pokud nemáte vlastní zkušenost. Určitě doporučuji výlety autem po ostrově a vyrazit můžete opravdu kdykoliv, bez problému i s dětmi.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×