Azory a Madeira – exotika na dosah

Za čajovými plantážemi nemusíte cestovat až do daleké Asie. Dvě hodiny letu od Lisabonu leží v Atlantiku divoké Azorské ostrovy. Největším lákadlem těchto, pro nás sice blízkých, ale přesto exotických, ostrovů, je nádherná zelená příroda, téměř nezasažená turismem. Můžete se zde projít ve vavřínových lesech, pod porosty kryptomérie japonské a občas se budete cítit jako v románu od Tolkiena. Rozmanitý terén nabízí horská jezera, strmé skály, hluboké lesy, sopečné krátery a najdete zde i horké prameny vyvěrající do přírodních bazénů, kde můžete po dni plném objevování zrelaxovat. To vše je doslova orámováno živými ploty z hortenzií. Nepotřebujete víza, ani pas. Stačí občanský průkaz a pár Euro v kapse.

 

 

Destinace je vhodná i pro gurmány. Místní specialita je směs masa a zeleniny, připravovaná několik hodin v horké sopečné půdě, cozido. Na ostrově se chová hovězí dobytek, takže můžete okusit výborný steak či čerstvý sýr a zapít je místním vínem. A jelikož budete na ostrově, na své si přijdou i milovníci ryb.

Kdo má rád velké vodní savce, vydá se kousek od pobřeží na moře s jednou z mnoha místních společností, za sledováním velryb a delfínů v jejich přirozeném prostředí.

Pojedete s námi na Azorské ostrovy? Rádi Vám cestu zajistíme a doporučíme ta nejkrásnější místa k navštívení.

 

Druhou portugalskou perlou je náš zájezd na Madeiru. Víte, že se na Madeiře sáňkuje? Ano, na Madeiře… Tam přeci není sníh, vždyť Madeira je kousek od Maroka?! Jenže na Madeiře nepotřebujete k sáňkování sníh. Tam se sáňkuje po asfaltu. Proutěné saně, které jsou větší, než jsme zvyklí, jsou řízeny dvěma sličně oblečenými muži atletické postavy, s bílým kloboukem. Do saní pohodlně vlezou dva urostlí dospělí nebo až čtyři děti. A už se saně řítí z kopce dolů, čtyři kilometry od poutního kostela na hoře Monte směrem k městu Funchal. Sjezd trvá asi 10 minut, a to vše při plném dopravním provozu.

 

 

Madeira je rájem pro milovníky turistiky a je nazývána, díky své bohaté flóře, zahradou Atlantiku. I zde naleznete vavřínové lesy a divokou přírodu jako z „Cesty do pravěku“. Velkou část ostrova tvoří přírodní rezervace a turistika nemusí znamenat výlety jen pro fyzicky zdatné jedince. Severní část ostrova je totiž protkána levádami, zavlažovacími kanály, které svádí vodu ze severu na sušší, jižní část. A podél těchto levád vedou dobře značené turistické stezky, s minimálním výškovým převýšením.

Vydejte se podél levád s námi, na ostrov věčného jara, na Madeiru.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×