„Africké ženy“ – Fosseyová, Adamsonová, Goodallová

I krátké cesty mnohdy mohou dopadnout jinak, než podle původního plánu. Návštěvník země zde nechá srdce a buď se sem pravidelně vrací, nebo dokonce zůstane navždy. A pokud se jedná o ženy, je celý příběh tak nějak šťavnatější a dobrodružnější. Východní Afrika má hned několik takových příběhů a ženy, které zde nechaly srdce, zná dnes celý svět. Jedná se o slavné bioložky a spisovatelky. Podívejme se na příběhy tří nejslavnějších z nich.

 

Dian Fosseyová (1932–1985) byla americká bioložka, která zasvětila svůj život studiu vzácných horských goril ve Rwandě. Po setkání s biologem Luisem Leakeym roku 1963 se rozhodla studovat tyto vzácné primáty a odjela (s krátkou zastávkou v Zairu) do Rwandy, kde poté prožila 18 let. Vedle vlastního výzkumu se také snažila bojovat proti pytláctví. Roku 1985 byla ve své chatě nalezena mrtvá, její smrt nebyla nikdy objasněna, všeobecně se ale předpokládá, že ji zabil některý z pytláků. Její hrob můžete vidět při cestách do Rwandy, leží poblíž NP Volcanoes. Příběh této bioložky byl i zfilmován, Fosseyovou úžasně ztvárnila americká herečka Sigourney Weaverová.

 

I naše země má své místo na „ženské“ mapě Afriky…přestože s tím „češstvím“ je to poněkud sporné. Snad každý zná Příběhy lvice Elsy od Joy Adamsonové (1910–1980). A co že to má co do činění s Českou republikou? Slavná spisovatelka se totiž narodila v Opavě. Pocházela ale z německé rodiny a její vlastní jméno bylo Friederike Victoria Gessner. Roku 1937 odjela se svým prvním mužem do Afriky, kde poznala svého druhého manžela, který jí začal říkat Joy. A od svého třetího muže, George Adamsona, získala své slavné příjmení. Byla vynikající kreslířkou – její obrazy keňských kmenů jsou dodnes ve sbírkách muzea v Nairobi. Studovala život kočkovitých šelem, za jejího přispění, respektive za pomoci jejího fondu, byly založeny keňské národní parky Meru a Samburu. Nejvíce ji ale určitě proslavily právě knihy o lvici Else, které byly i zfilmovány. Stejně jako Dian Fosseyová, i Joy Adamsonová zemřela cizí rukou – byla zavražděna jedním z bývalých zaměstnanců, kterého propustila za krádež. Popel Adamsonové sdílí hrob s její milovanou lvicí Elsou, v keňském národním parku Meru.

 

Poslední z „afrických žen“, které ve východní Africe nechaly srdce, je britská zooložka Jane Goodallová (*1934). Stejně jako Dian Fosseyovou, i Goodallovou ovlivnil přírodovědec Louis Leakey a vydala se do Afriky. Na rozdíl od Fosseyové se ale zaměřila na studium šimpanzů v Tanzánii – v NP Gombe Stream, a stala se uznávanou odbornicí. Během svých výzkumů zjistila například, že šimpanzi dokážou používat nástroje, dokážou projevovat emoce, ale i že se mezi sebou vraždí…a tak jsou nám lidem ze všech živočišných druhů asi opravdu nejblíže. Goodallová je autorkou mnoha významných publikací v oblasti primátologie, držitelkou řady čestných cen a vyznamenání, také je ale někdy kritizována za své metody výzkumu.

 

Výčet objevitelů, výzkumníků, ale i cestovatelů, kteří v Africe nechali své srdce, by mohl být dlouhý. Pod africkou oblohou plnou hvězd je snadné zapomenout na shon každodenní reality. Nemusíte ale zůstávat tak dlouho, jako tyto slavné ženy, abyste poznali krásy Afriky. Mnohdy stačí i krátká návštěva zdejších nádherných parků, aby člověk pochopil, proč zde tyto slavné ženy nechaly svá srdce.

 

Luboš (VIVA Travel)

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×