6 NEJ destinací světa

Vzpomněl jsem si na jednu cestu a zemi a básnil o ní mé ženě, že to tam bylo úplně super, po dlouhé době mě to vzalo za srdce. A tak mne napadlo, že napíši zpravodaj o tom, kde a co se mi nejvíce líbilo, jen tak podle pocitu a třeba to bude pro někoho i inspirací.

Obvykle má každý v hlavě již místa, která by chtěl jednou navštívit nebo o kterých sní. Ale pokud takový seznam nemáte anebo potřebujete doplnit, tak čtěte dále. Uvedený a velmi SUBJEKTIVNÍ seznam níže není seřazen dle důležitosti, pořadí 6 nej destinací je zcela náhodné.

Karel Topič

img_9927
JORDÁNSKO
Když jsem jel do Jordánska, měl jsem procestovanou valnou část světa, ale i tak jsem se strašně těšil na skalní město Petra, to byl můj vysněný cíl, něco co jsem viděl na obrázcích a odjakživa chtěl navštívit, i když jsem dříve o dané zemi moc nevěděl. Chrámy vytesané ve skalách mě přišly úžasné a jedinečné. Vždy jsem obdivoval místa či stavby, které byly zasazeny v přírodě.

Ale samozřejmě Jordánsko není jen o Petře. Do Jordánska jsem vyrazil na 9 denní zájezd, z pohledu exotických destinací ten zájezd není drahý a ani dlouhý. Ale to co uvidíte a zažijete za týden a něco je ohromující, podle mě jedny z nejlépe vynaložených penězí, pokud se to tak dá měřit. Samozřejmě Jordánsko je plné historie, daleké a biblické historie, spoustou příběhů a římského vlivu. Krom toho má své nezaměnitelné kouzlo díky tomu, že od pradávna bylo kupeckou stezkou a směňovalo se zde všechno možné, na místních trzích s kořením, ovocem a místním zbožím stále cítíte tuto jedinečnou atmosféru.

Byl jsem nadšen z Mrtvého moře, je to zážitek, který jinde na světě nenajdete, nebo jsme vyrazili na úchvatný trek v kaňonu Wadí Mujib, kdy se brouzdáte po pás v teplé vodě, přes vodopády, obklopeni oranžovými strmými a vysokými stěnami, skvělé! Ještě jsem ani nezmínil Rudé moře nebo úchvatné pouště Wadí Rum, kde se povozíte na velbloudech nebo můžete přespat přímo v poušti samotné. A jaká byla Petra na živo? Ještě lepší než jsem čekal, ohromná, působivá, rozsáhlá, jedinečná, jeden den nestačí. A to vše vměstnáno do několika málo dní, jeden z nejlepších zájezdů!

the-bungle-bungles-national-park
ZÁPADNÍ A SEVERNÍ AUSTRÁLIE
V Austrálii jsem strávil téměř 6 let. Krásných a nezapomenutelných let. Je to speciální místo, skvělé pro turisty i pro život. Netřeba se bát pavouků či hadů, jako turista je stěží potkáte, ale Austrálie je kontinent, je veliká a rozmanitá. Dost reklamy na Austrálii, asi vidíte, že ji mám rád, ale speciální cesta pro fajnšmekry je určitě cesta západní Austrálií. A pokud ji protáhnete až do Darwinu na severu, tak určitě bude aspirovat na největší cestovatelský zážitek ve Vašem diáři.

Západní Austrálie je málo obydlená, musíte hodně jezdit autem, ale přírodní rozmanitost a minimum turistů Vám to vrátí. Jsou zde úchvatné místa, můžete krmit divoké delfíny z ruky a plavat (šnorchlovat) s velrybím žralokem, který je největší rybou na světě. Pro mě speciálním místem je Karijini NP, který je odlehlý v pouštích, těžko se tam dostává a najdete zde úžasné kaňony, ve kterých chodíte na dně kaňonu, koupete se ve vodopádech a na každém kroku se nabízí strhující výhledy. Ano připomíná to trek v Jordánsku, tady ale rozsáhlejší, izolovanější, dramatičtější. Popojeďte „kousek“ dál a ocitnete se v další vyjímečném NP Bungle Bungle, kam se dostanete jen jeepem (čtyřkolkou), místní oranžové „včelí úly“ Vás ohromí stejně jako rezervace El Questro, kde se natáčel film Austrálie a Vy se zde budete moci koupat v nejhezčích přírodních termálech nebo mít 30 m vodopád s průzračným jezírkem jen pro sebe. Dramatické, přírodní, odlehlé a v teplém prostředí. Nádhera, a to jsem se ani nezmínil o ostrovech Whitsundays Islands, kde jsem na jachtě zažil jednu z nejlepších dovolených svého života. Ale to zase příště.

peru-2739451_1920
PERU
Proč Peru? Proč ne Argentina, Brazílie nebo Ekvádor či Kostarika? Všechny jsou nádherné, ale Peru má vše. Pokud navštívit jednu zemi z Jižní Ameriky, vyrazte do Peru, tady máte zážitkovou kulturu, nádherné hory, jedinečnou inckou historii, Amazonii, sopky, nádherné města a samozřejmě Machu Picchu.

O Peru bylo napsáno hodně já vyzdvihnu v krátkosti 3 místa, která mě uchvátila. Machu Picchu musíte vidět, je to zachovalé a jedinečně umístěné staré město Inků, ale ještě větším zážitkem je vyrazit na 4 denní Inca Trail, trek který vede po původní stezce Inků k Machu Picchu. Po stezce, která je 500 let stará a vine se krásnými Andami až k branám MP. Pro milovníky hor, treků a historie jeden z nej na světě.

Srovnatelný a přece tolik jiný zážitek byl trek na 3 dny na dno kaňonu Colca, který je údajně jeden z nejhlubších na světě. Vyprahlá země, farmářská políčka, kondoři a pořádný sešup dolů. Na dně kaňonu je pár oáz či ubytování, v původním stylu, ledová a čistá řeka a vedle ní vyvěrající termální prameny. Nezapomenu na noc v obyčejné chatrči, kde jsme byli téměř sami, nad námi absolutně čisté nebe a hvězdy a koupání v termálech a místní řece. Nádhera!

A snad v rychlosti ještě zmíním město Arequipa, lehce opomíjené, za mě krásné z historického hlediska, jiná architektura, působivý konvent/klášter Santa Catalina, na náměstí palmy a za nimi v dálce vidíte vysoké sopky, nádherné kontrasty. Ale co mě dostalo bylo místní malé muzeum se zmrzlou inckou princeznou Juanitou, 500 let starou holkou, kterou mpžete vidět na živo, téměř v původním stavu.

female-tourist-on-salar-de-uyuni-altiplano-bolivia
ATACAMA A SOLNÁ POUŠŤ
Méně známá oblast, která se rozprostírá na severu Čile a jihu Bolívie. Jedná se o pouště. Co je na nich výjimečného? Můžeme si tady psát fakta, ale já chci sdělit emoce.

První co mě dostalo byla nadmořská výška 4000-5000 m.n.m., ta mě dostala ikdyž jsem se snažil aklimatizovat, žvýkat koku apod. První den jsem byl malátný, ospalý, unavený a jako bonus bolest hlavy. Naštěstí druhý den už to bylo docela ok. A pak už jen příjemné zážitky, kromě krásné pouště co mění barvy, jsme jeepy dojeli k barevným jezerům, čistá nádhera, bílé, modré, zelené a červené jezero, nádhera. Jedna z nejhezčích scenérií co jsem kdy viděl byl západ slunce u červeného jezera (Laguna Colorada), představte si opravdu červenou barvu jezera, kolem žluté trsy suché trávy, ve vodě růžoví plameňáci a v pozadí kuželovitá sopka, nezapomenutelné.

A jedeme dál, dostáváme se na bolivijskou stranu a přijíždíme na bizarní solné pláně/pouště, všude bílo, nekonečně rovná bílá plocha, všude sůl. Uprostřed toho ostrůvek s obřími 4 m kaktusy, wow! A jako perličku můžete přespat v hotelu ze soli!

easter-island-moai
VELIKONOČNÍ OSTROV
Má vysněná destinace, nevím proč ale vždy jsem se tam chtěl podívat. Lákalo mě asi to, že je to strašně daleko a také mystično kolem těch soch. Velikonoční ostrov neboli Rapa Nui má kolem sebe tajemství a já chtěl kousek toho tajemství vidět na vlastní oči. Letíte zde z Čile ještě asi 4000 km a je to malý ostrov, ano, to vše je pravda, ale já byl uchvácen. A to mě ještě po příjezdu příjemně překvapily želvy ve vodě.

Krásný ostrov, pěkné pláže, roztroušené sochy (cca 1500 let staré) po celém ostrově, v různých uskupení, v různém stavu, nasvícené místním sluncem, zvláště při východu nebo západu slunce velmi působivé. Krátery sopek i starodávná vesnice, to vše bylo super, ale mě dostala ta místní atmosféra, majestátnost a izolovanost. Není to zde na více než 4 dny, ale je to speciální místo.

antarctic-3474502_1920
ANTARKTIDA
Poslední neobydlený kontinent světa, cestovatelská perlička, zima, sníh a led. Stojí za to podnikat tak dalekou cestu? Tu otázku jsem si kladl také, říkal jsem si: ledovce jsem viděl, tučňáky i velryby také. Ale bylo to boží a neskutečné. Všude kolem neskutečné ticho, žádná světla, jen příroda, kolonie zvířat a třpytící se krásné ledové kry.

Během 10 denní plavby jsem získal hromadu zážitků: končící a začínající západ slunce zároveň, kolonie tučnáků, kosatky i velryby na dosah ruky, procházel se mezi obřími rypouši, spal ve spacáku na pevnině Antarktidy nebo si i skočil do ledových vod Antarktidy. Každý den něco nového, zážitky které člověk jinde na cestách prostě nemůže zažít. Jo, bylo to životní dobrodružství se vším všudy!

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×